Takaisin arkistoon

7.10.2006

Irwin-jameissa oli vankka edustus nykyirwinismiä!

Ikaalisten Ikahovissa lauantaina 30.9. juhlitut Irwinin syntymäpäiväkarkelot olivat järjestyksessään jo 16. Irwin-jamit. Tapahtumassa esiintyi useita Irwinin musiikin lähettiläitä, ns. Irwin-bändeistä (toistakymmentä Irwin-klubin rekisterissä) Tampereen seudun aktiiviset bändit. Myös Irwinin läheisiä oli paikalla.

Tällä kertaa perinteiset Irwin-jamit järjestettiin Irwinin viimeisen kotikunnan, Hämeenkyrön naapurissa, Ikaalisissa. Paikkana hotelliravintola Ikahovi soi tapahtumalle uusia mahdollisuuksia kehittyä. Kauempaa tulleet yöpyivät hotellihuoneissa. Vannoutuneita Irwin-faneja oli saapunut Jameihin eri puolilla maata. Irwin-kultin voidaan sanoa tänä päivänä olevan erityisen hyvässä terässä.

Tämän vuoden Irwin-jamit olivat siis uudistuneet, niin ilmeeltään kuin painopisteiltäänkin. Hotelli-ravintolan yökerhotyyppinen miljöö toi Jamit nykyaikaan, silti tunnelma oli erityinen - olihan kyse Suomen reteimmän miehen jo perinteeksi muodostuneista muistojameista. Vastaavaa tunnelmaa mitä Lavajärven maamiesseurantalolla on aina ollut saavutettiin sillä, että esiintyjät olivat jotakuinkin samat kuin monena aikaisempana vuotena. Lisäksi monet Irwinin ystävät ja läheisetkin olivat paikalla, mainittakoon kansantaitelijan aina vaan niin pirteä muusa, Riitta Feirikki-Hammarberg. Showtime oli luvattu kello 23:ksi. Se piti. Ensimmäinen esiintyjä nousi jo varttia vaille yksitoista estradille. Illan kohokohdaksi osoittautuikin heti alkuilta, sillä Irwinin kitaristinakin tunnetuksi tulleena, taiteilijan ja tämän vaimon epävirallisena ottolapsena, eli Ari Goodmanina, sain aloittaa juhlat Irwinin Juhlavalssilla. Tämä kappalevalinta lähinnä siksi, että olimme juuri kesällä esittäneet tämän hienon valssin Irwinin ja Riitan tyttären, Heidi Hammarbergin häissä, morsiusparin valitsemana häävalssina. Heidi ja Kari tanssivat Juhlavalssi-häävalssinsa Hämeenkyrössä heinäkuun lopussa. Näin jameihin saapunut juhlayleisö lähti heti parketille ja yhtyi tähän häävalssiin nyt, kun tällainen merkkivuosi Goodmanin suvussa on. Päälle esitimme Yhtyeineni Riitan toivekappaleen Las Palmas, ja siitä ilta lähtikin tiivistymään, pian lauloimme Simmareista ja Sammareista, varmuuden vuoksi pipon kanssa, ja päälle Viuhahdeltiin, Irwinin harvinaisempaa tuotantoa haluan myös aina tuoda esiin, niin nytkin. Vastaavasti aivan uudetkin kappaleet purivat. Uudet irwinismituotokset Emil von Reteen kynästä olen onnistunut säveltämään mestareiden ohjeiden mukaan niin kansaan käyvästi, että ilman radion soittolistojakin ne upposivat porukkaan hyvin, Koskenkorvassa- ja Sitä samaa -biisit otettiin avosylin vastaan, mikä tietenkin lämmitti säveltäjä-esittäjää syyskuisessa yössä. Hämeenkyrön omien poikien Rentun Ruusut saivat jatkaa yleisön viihtymisen ylläpitämistä. Yhtye oli pitkästä aikaa oikein Irwin-musiikkiohjelmistollaan liikkeellä (tanssibändinä viime vuodet enemmän keikkailleet Rentun Ruusut olivat jo ensimmäisissä Irwin-jameissa mukana uutena Irwin-bändinä). Rohkaisin bändiä vetämään vaan täyttä Goodmania! Näähän on Irwinin bileet. Tampereella ja ympäristössä vankan kannatuksen saavuttanut Kadun Kaswatti antoi täysipainoisen settinsä illan päätteeksi, missä kuultiin Irwinin parhaita kappaleita lähinnä 60- ja 70- luvuilta. Tällöin kuultiin myös joukko vierailevia solisteja. Näistä ja muista syksyn jamien yksityiskohdista ja koitoksista on tulossa tarinaa lisää näilläkin sivuilla luettavaksi, useammat tahot ovat lupautuneet ylöskirjaamaan tunnelmiaan, valokuviakin räpsittiin tapahtumassa melkolailla, niitä ja muita juttuja siis odotellaan mm. Irwin-klubin toimituksessa info@irwingoodman.com

Ari G Lahti
ari.g.lahti@gmail.com

Sivun ylälaitaan