Takaisin tiedotteet -sivulle

Irwin Goodman Instituutin -tiedote

Suomi 100 – puolet Ryysyrantaa -juttusarja
Juhlavuosi 2017 huipentuu: Suomi 100 ja Ryysyranta 50

Joka vuosihan on jossain mielessä aina juhlavuosi, ainakin Irwin-scenessä. Nyt on kyseessä todella juhlalliset ajat, juhlia voi oikein olan takaa ja vielä tuplana! Tämän vuoden juhlavuodessa on erityistä se, että nyt tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä kun Irwin julkaisi ensimmäisen supermegahittinsä. Ikivihreeksi muodostunut Ryysyranta-laulu on jo lähes kansan- ellei jopa kansallislaulun asemassa satavuotiaassa Suomen maassamme, jonka tähän astisen historian puoliväliin laulun julkaisu sijoittuu. Silloin juhltiin nimittäin 50 vuotiasta, vielä suht nuorta tasavaltaa.

Me täällä Irwin Goodman comissa olemme jo vuosia tienneet, että rakastettua kansantaitelijaa, Irwin Goodmania ei ole unohdettu. Sivullamme käy valtavasti vierailijoita ja yhteydenottoja tulee eri puolelta tasaisesti. Läheisen yhteistyötahon, Irwin-klubi, IrwinGoodman ry:n Facebook -sivustolla on tuhansia jäseniä ja fanit jakavat asioita aiheen parissa tiiviisti. Irwinistä on moneksi, Irwinin ja hänen musiikkinsa ystäväjoukko on laaja, se on myös koko kansan rakenteen kattava. Kaikista yhteiskuntaluokista ja vaikkapa melkein jo esim. eri ammattiryhmistäkin on edustajansa. Irwinin ystäviä löytyy kahdesta suurimmasta sukupuoliryhmästä (tiettävästi ei vielä kaikista sukupuolista), niin miehiä kuin naisiakin on liikkeellä reilun ja reteen musiikin, ja -elämäntavan, äärellä. Ikähaitari faneiksi tunnustautuvissa on todella laaja. Ihan niin kuin maestron vielä eläessä, ja hänen sanoillaan: vauvasta vaariin! Irwin ja hänen musiikkinsa elää tässä päivässä! Harvalla artistilla on niin paljon uskollisia faneja, kuin Irwinillä, vielä näinkin pitkän ajan kuluttua siitä kun taiteilija itse on ollut jo poissa maallisilta estradeilta.

Vaikka Irwin on jo jonkinlainen kulttihahmo, mistään ylenmääräisestä henkilöpalvonnasta ei ole kyse, eikä toisaalta pelkästään jostain takavuosien tähden nostalgisesta diggalustakaan. Irwin ja hänen musiikkinsa, ja koko Irwin-ilmiö on laajempi käsite kuin henkilön Antti Hammarbergin Irwin Goodman -artistihahmo ja hänen levytykset, keikat, taltiot, dokumentit, kirjoitukset, elokuvat, koko tarina jne. Käsite on laaja, eikä meidänkään tarkoituksemme ole paketoida sitä johonkin tiettyyn pakettiin. Vaalimme koko sektorin hienoja asioita, sekä Irwinin ja hänen musiikkinsa ystävien moninaista ja laajaa näkemystä aiheeseen. Jos oli Irwin itse värikäs persoona, niin on värikäs hänen ystäväjoukkonsa. Jokaisella on jossain määrin oma Irwininsä. Ja niin pitääkin olla.Irwinistä on tänä päivänkin siihen tehtävään. Irwin-kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Oma erityinen kokonaisuutensa. Tästä haluamme luoda keskustelua ja kokoamme loppuvuoden aiheita julkaisuihimme.

Ja koska Irwin lauluineen edusti ihan omaa tyylisuuntaansa Suomessa, ja itse asiassa koko maailmassa, niin ei ole varmaankaan liioitellusti sanottu, että kyseessä on oma musiikkityyli. Joka tapauksessa laaja yhtenäinen laulukokoelma, ja eeppinen elämäntarina, ja kaikki se joka elää tänä päivänä suomalaisten sydämissä. Se on jotain vertaansa vailla olevaa. Ja kun puhutaan Irwinistä ja irwinismistä, ei voida ohittaa Vexi Salmea, Emil von Reteetä, joka on kaikkien laulujen takana, ja itse asiassa koko Irwin-hahmon, irwinismi-aatteen taustalta löytyy vahvasti Vexin kokoamat ajatukset. Nostakaamme malja kaikille irwinismin sankareille, Irwinin ystäville ja läheisille, sekä kansantaitelijan muistolle, sekä miehelle laulujen tarinoiden luojalle, Vexi Salmelle.

Jatkamme Suomi 100 – puolet Ryysyrantaa -teemaa loppuvuoden ajan eri yhteyksissä, muun muassa täällä Irwin Goodman Instituutin ylläpitämällä IrwinGoodman.com -verkkosivustolla.

Ari Lahti Irwin Goodman Instituutti / ValkeakoskiMedia

Tiedote 17.11.2017 Irwin Goodman Instituutti