Takaisin Tiedotteet -sivulle


Irwin Goodman ry:n jäsenlehti Goodman:

Irwinin Ryysyranta-talosta, Polvijärven kapinasta, Mainosmusiikista
Ne 50 vuoden takaisia kuviota avataan lisää Goodman-lehdessä

Asiat ja tapahtumat 50 vuoden takaa ovat nyt kattavasti esillä Irwin Goodman ry:n tuottamassa Goodman-lehdessä, jonka uusin numero ilmestyy lähiaikoina. Noina aikoina paljon julkisuutta saaneet tapahtumat ja asiat ovat olleet aina säännöllisesti myöhempinäkin vuosina käsittelyssä eri medioissa, eikä vähinten ihmisten mielissä ja puheissa. Syksyllä 1968 viimeisteltiin kovaa vauhtia Irwinin rakennusprojektia. Ryysyrantaa oli rakennettu jo vuoden päivät ja tarkoitus oli päästä jouluksi omaan saunaan Merventielle. Talo, saunoineen, uima-altaineen ja muine hienouksineen valmistui aikataulussa ja näistäkin saunan testauksista ja uima-altaan avajaisista ennen julkaisematonta tarinaa lehdessämme. Samassa lehdessä on tarinaa tuon ajan keikoista, myös siitä Pohjois-Karjalaan Polvijärvelle tehdystä, joka päättyi valtavaan kaaokseen. Kaiken keikkailun ja muun toiminnan ohessa Irwin ajeli Camarollaan ympäri Suomea ja Eurooppaa. Avaamme lisää myös näitä matkoja, ja tapahtumia aina sinne Ryysyrannan kastajaisiin, eli tupaantuliaisiin asti, jotka pidettiin helmikuussa 1969.


Ryysyrannan tupareissa Eino Grön lauloi Junnu Vainion tilaisuuteen tekemän tuparilaulun... Vexiä ja muita vieraita naurattaa tavattomasti.

Irwin oli taas uransa huipulla ja kuohuntaa oli joka paikassa

Irwinin ura oli kovassa nousussa tällä "toisella kultakaudella". Hurja vuosi 1968 oli sitä kuohuvinta 60-lukua. Edellisvuoden hippikesän jälkeen oli alkanut maailmalla tapahtua. Valtarakenteet murenivat ja uudet tuulet puhalsivat. Irwin aloitti uuden kauden urallaan Ryysyranta-suurhittinsä myötä. Keikkatahti tiivistyi entistä kovammaksi - jokapäiväistä leipää hankittiin nyt jokapäiväisillä keikoilla! Keikkapalkkiot nousivat ennen kuulumattomiin summiin. Irwinin mieli oli rauhallinen. Yhteiskunnat oli murroksessa. Kuohuntaa oli vähän kaikkialla. Kylmäsota oli kuumimmillaan... Vietnamin sota, Tsekoslovakian miehitys.. kaikki nämä näkyvät suomalaisessakin katukuvassa. Täällä mekkaloitiin mistä milloinkin, Irwinin Polvijärven keikalla yleisö otti rajusti yhteen virkavallan kanssa, Vanha Ylioppilastalo vallattiin Helsingissä jne.

Eurooppaa ristiin ja rastiin

Ensilevytyksensä 1965 tehnyt Irwin oli nähnyt tuon kolmen vuoden aikana jo nousut ja laskut. Ammattitaito oli hiotunut huippuunsa niin keikoilla kuin laulunteossakin Vexin kanssa. Taustalla toimi Musiikki Fazerin täysi tuotantokapasiteetti, Toivo Kärki oli antanut kaksikolle melko vapaat kädet. Syntyi siihen maailman aikaan joukko repäiseviä ja ikimuistoisia lauluja, jotka elävät tuoreena tänä päivänäkin. Vauhti oli päätä huimaava, mutta päätä ei silloin paleltanut. Suomen ykkösartistin vapaa-aika oli kortilla, silti useampaankin otteeseen juuri noihin aikoihin käytiin rentoutumassa - muun muassa autolla Saksassa, ja pitemmälläkin Euroopassa aina Cannesia ja Italiaa myöden. Näistä ja monista muista lisää Goodman-lehdessä ja myös täällä IrwinGoodman.comissa!

4.7.2018 Goodman-lehden toimitus, Irwin Goodman ry