Kansantaiteilija Irwin Goodmanina tunnetun Antti Hammarbergin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta. Lavajärven maamiesseuran talolla Päivölässä lauantaina 9.9. järjestettävät Irwin-jamit tuo taas yhteen Irwinin ystävät ja fanit ympäri Suomea sekä lähiseutujen väen. Nyt juhlavuonna Irwin-jamit tarjoavat hienon kattauksen monipuolista ohjelmaa koko illaksi – läpileikkauksen tämän päivän irwinismistä. 


Rakastetun kansantaiteilijan laulujen tahdeissa tanssitaan ja jammaillaan Lavajärvellä tänä syksynä vahvistetun esiintyjäkaartin voimin. Näin juhlavuonna on tarjolla hieno kattaus monipuolista ohjelmaa koko illaksi – läpileikkaus tämän päivän vahvana elävästä irwinismistä. Jo 30. kerran vuotuiseen pientapahtumaan lähiseutujen väen kanssa kokoontuvat Irwinin ystävät ja fanit ympäri Suomea. Ensimmäiset Irwin-jamit pidettiin 1991, ja vain muutama välivuosi on ollut, mm. koronapandemian aikana. Tänä juhlavuonna lavalla nähdään tasapuolisesti sekä miehiä että naisia!

Naisnäkökulmaa Irwinin laulujen tulkintaan – Manti ja Mainingit

Illan aloittaa mainio Manti & Mainingit, ikaalis-hämeenkyröläinen tunnelmallinen iskelmäbändi. Erityisesti Irwinin musiikki on sydäntä lähellä. Persoonallinen solisti Manti (Maarit Piittala) on yksi harvoista vakituisesti myös Irwinin kappaleita tulkitsevista naisartististeista. Nimittäin uuden ja vanhemman iskelmä- ja popmusiikin lisäksi Mantilta taipuu Irwinin herkimmät ja menevimmät laulut upeasti. Yhtyeen miespuoliset muusikot ovat pitkän linjan ammattilaisia. Monissa juhlissa ja tapahtumissa esiintynyt porukka on niittänyt mainetta siellä ja täällä. Porukka edustaa paikallista osaamista parhaimmillaan. Bändin kotipaikka on Ikaalinen, mutta vaikuttajia siinä on myös Hämeenkyrön puolelta.

Bändiin on sitoutunut suuri määrä ammattitaitoa, yhtyeen muusikoilla on kokemusta niin teatteri- kuin tanssilavoiltakin. Kitaran varressa musisoiva Pauli Koskela on lukuisissa bändeissä marinoitunut monipuolinen muusikko. Orkesterin basisti Kai Kouri on myös pitkänlinjan muusikko, joka on hankkinut leivän pöytään musiikkihommilla jo aikoja sitten. Kaitsu takasi osaltaan myös musiikin sykkeen mm. muutama vuosi sitten Irwinin ja Riitan tarinaan pureutuvassa menestysnäytelmässä Viimeinen laulu, Heiskan kesäteatterissa Hämeenkyrössä.

Suurten tähtien taustamuusikoita Ari Goodmanin yhtyeessä

Irwinin monivuotisen taustamuusikon, Ari Goodmanin uuden yhtyeen muusikot ovat kovan luokan ammattilaisia, jotka ovat kiertäneet keikkapaikkoja vuosikymmeniä, soittaneet monissa eri kokoonpanoissa maamme suurimpien tähtien taustalla. 

Yhtyeen rumpali Jake Niska (mm. Seitsemän seinähullua -yhtyeestä) on keikkaillut monien eturivin artistien (Eino Grönistä Markku Aroon) kanssa pitkän uransa aikana. Lyömäsoitintaiteilija-solisti osaa ottaa reteesti, ja huumori on aina matkassa mukana. Yhtyeen kosketinsoittaja Juhani ”Iso J” Fredriksson omaa niin ikään musikaalisten taitojen lisäksi edellä mainitut puolet. Myös ”Iso J” on soittanut musiikin suurmiesten, ja -naisten kanssa, aina Erik Lindströmistä Markku Johanssoniin, jotka ovat myös lukuisten Irwinin laulujen sovittajia ja levyjen tuottajia. Iso J on säestänyt niin Tamara Lundia kuin tämän tytärtä Maria Lundiakin. Näillä kummallakin raavaalla soittomiehellä on yhtyeen ohjelmassa omat solistiosuutensa, joista ei herkkyyttäkään puutu. Heille on valikoitunut ehkä ne illan tunnelmallisimmat palat. Yhtyeen basisti Tapsa Ahonen kovan rokkitaustansa lisäksi on myös keikkaillut suurten iskelmätähtien vakikokoonpanoissa. Niin Hedi Kyrön, kuin Matin ja Teponkin bändien mukana Tapsa kulki niin taajaan, ettei ehtinyt aina paitaakaan käydä kotona vaihtamassa. Jameissa rokatessa paita ei pääse nytkään kuivumaan. Näin vaativien taiteilijoiden taustalla soittaneet muusikot tuovat Irwin-jameihin ammattitaitonsa lisäksi Suomalaisten keikkalavojen henkeä ja samalla ikään kuin terveiset myös Irwinin suurilta kollegoilta!

Yhtyeen luotsi, parikymppisenä Irwiniltä henkilökohtaisesti taitelijanimensä saanut kitaristi-laulaja Ari Goodman on vetänyt Irwinin ralleja keikoilla jo vuodesta 1981. Irwinin kanssa ensimmäinen keikka tuli tehtyä jo seuraavana vuonna ja pian Irwinin kanssa tuli kierrettyä koko 1980-luku, kaiken kaikkiaan yhteisiä keikkoja tuli tehtyä lähemmäksi tuhat. Joten tänä päivänäkin Ari soittaa minkä tahansa Irwinin keikkabiisin vaikka unissaan. Lauantaina näistä kvartetin aineksista muodostuu se jamien keski-illan show. Ja mikä parasta, myös tämä bändi saa solistikseen jameissa upean naisartistin.

Upeiden naisten aika – Leea Lepistö Irwin-musikaalista

Illan tähti tulee suoraan menestysmusikaalista! Yksi juhlavuoden merkkitapauksista on ollut Suomen Kesäteatterin Irwin-musikaali Valkeakoskella. Laulaja-näyttelijä Leea Lepistö (musikaalissa Irwinin vaimon, Riitan rooli) loistaa näyttämötaiteen lisäksi myös laulunumeroissaan! Leean Irwin-tulkinnoista päästään nauttimaan jälleen, kun Leea saapuu Ari Goodmanin yhtyeen solistivieraaksi illan kuumimpaan ajankohtaan iltakymmenen jälkeen.

Kansalle sitä mitä kansa haluaa – myös karaokea

Maamiesseurantalon toisen pään pubissa pyörii illan aikana Irwin-karaoke. Jälleen valitaan vuoden Irwin-karaokelaulaja. Kisan voittaja saapuu ennen puolta yötä tanssisalin päälavalle palkintojen jakoon, jolloin saadaan kuulla tuoretta mestaria live-bändin säestyksellä. Railakkaat bileet jatkuvat yhä kiihkeimmissä tunnelmissa.

Kadun Kaswatti – Irwiniä paahtavat iloiset velikullat

Illan kolmas bändi, Kadun Kaswatti viimeistelee juhlat todella vauhdikkaalla menollaan. Irwin Goodmanin laulujen hengessä soittava yhtye on jo yhdeksänkymmentäluvun alusta alkaen viihdyttänyt pubiyleisöjä rautaisella otteella. Bändi on saanut Irwin-jameissakin esiintyessään yleisön villiintymään Irwinin kappaleiden ohessa. Rina, Hate, Lomu, Mane ja Rane pitävät huolen, ettei vauhti hiivu hetkesikään setin aikana. 

Monella on muistissa railakkaat illat, jolloin aina vaatteetkaan eivät ole pysyneet päällä – ainakaan bändin solistilla Manella. Bändin toinen solisti, irwinismin syvästä päästä, on punk-bändipioneeri Karanteenissa uransa aloittanut kitaristi Rina Konttinen. Nyt tarvitaan sitä Irwinin jo 1960-luvulla perään kuuluttamaa retkua musiikkiin. Ja sitä löytyy Irwinin muistojamien loppujaksolta runsaasti. Irwin-jamien monipuolinen kokoillan musiikkilataus saa loppusilauksensa.

Tilaisuuden järjestää Lavajärven maamiesseura

www.lavajarvenpaivola.com

Mukana järjestelyapuna mm. Irwin Goodman ry

Irwin Goodman -instituutin tiedotus

Samankaltaiset artikkelit